Levente napjai

PetiKata, Levente és Andris családja. Minden olyasmi, ami csak a rokonokat és ismerősöket érdekelheti.

Címkék

...csintalan vagyok tök csintalan... (41) andris (42) andrismondja (4) anyumondja (99) beteg (9) duma (34) első (12) fotók (51) játék (26) kunsztok (59) off (2) rajz (1) ünnepek (10) úton (16)

Utolsó kommentek

  • k: Peti 1 darabra korlátozta a hajgumik számát, szerinte beteges vagyok ezzel a copfmániámmal. (2008.09.11. 22:25) ez a ciki nem a félszem
  • Anita: NANeeeeeeeeee!!!!!!! Nekem keresztFIAM van!!!!!!!! (2008.09.10. 08:38) ez a ciki nem a félszem
  • katampusz: csak azóta eltelt huszonegynéhány év :-) (2008.07.09. 19:15) segítek
  • papa: Ami azt illeti ezért már én is összevesztem vele. (2008.07.09. 17:48) segítek
  • Anita: Levi 2 bár Ádám szerint nem hasonlítanak, már megint forrasz napok óta itthon is, szerintem romlik... (2008.06.11. 19:45) én és a kisöcsém
  • Utolsó 20

bolt

2009.02.18. 15:24 - katampusz

Címkék: anyumondja ...csintalan vagyok tök csintalan...

A szomszéd utcai kisbolt fontos szerepet tölt be az életünkben. Túl azon, hogy ebben az éjjel-nappaliban lehet a legfinomabb és egyben legolcsóbb kiflit, zsömlét és tejet kapni a környéken, jelentős motivációs erőt is képvisel Lev számára. No meg, rengeteg érdekes tapasztalatra is szert tehetünk itt, a mindennapi élet érdekes összefüggéseiről, úgy mint vásárlás, hogyan kerül a kifli a boltba, stb.

A személyzet mindig cserélődik, és többnyire bácsik alkotják. Csak egy lány van, aki már időtlen idők óta itt dolgozik, s ő Levi kedvence:  Dóri. Egyik varázsmondatunk: "Megyünk Dórihoz, tejet venni!"  Ebben a mondatban két kulcsszó is van: Dóri és tej. Mögöttes tartalomként erős befolyással bír Levire az is, hogy Dóri mindig nyom neki tejszínhabot egy műanyag pohárba, amit ő  kávékeverő pálcikával kikanalaz. Szigorúan a pult mögött, és szigorúan egy puszi a tejszínhab ára. Levi rafinált fazon, sose fizet előre, a puszit mindig csak a tejszínhab után adja. Nyáron még vígan befért a pult alatt, mostanában már beüti a fejét, ezért -ahelyett, hogy kicsit lehajtaná a kobakját- mindig jelzi Dórinak, hogy nyissa fel előtte a pultot. Fejedelmien bevonul, kér egy szokásosat, (régebben a fagyis hűtőre is felült, de már túl nehéz) majd elmagyarázza Dórinak, hogy melyik cigi a mamáé és melyik a papáé, nyugtázza, hogy nem megy a ventillátor, és megnézeget mindent.

Előfordul, hogy nem Dóri, hanem valamelyik fiú van szolgálatban, ilyenkor kimarad a dőzsölés, bácsikkal nem haverkodik olyan könnyen. Egyszer azért megpróbálta elmagyarázni Dodinak is, hogy ő hol szokott ülni és mit szokott enni, de Dodi nem ért Leventéül, mi meg nem fordítottuk le neki.  Ilyen esetekre marad a szimpla vásárlás. Lev kivesz két liter tejet a hűtőből, egyenként feltornássza őket a fejével egymagasságban lévő pultra, tesz hozzá egy csomag kiflit, zsömlét, (mikor mit) kérésem szerint. Na ekkor kell elcsípni, mert belejön a vásárlásba. Először nápolyikat pakol, majd a pici, szívószálas, szintetikus itókákhoz megy, és próbál meggyőzni engem, hogy vegyünk olyat is. Már nem távozik fizetés nélkül, mint nyáron tette volna párszor, felkapva egy másfeles ásványvizet. Tudja, hogy anya/apa kifizeti a vásárolt holmikat, a pénzt sokszor ő adja, és veszi el a visszajárót.

Szoktuk látni, ahogy árut hoznak. Levivel lecövekelünk, és bámuljuk, ahogy rekeszenként vándorolnak befelé a pékáruk, sörök, ásványvizes és üdítős üvegek. A pék szálítója  például kifejezetten kedves, nagypapa-kinézetű ember. Még integetett is a múltkor, mikor meghallotta, hogy Lev izgatottan kiabálja: kakaú! (Tényleg kakaóscsigát vitt.)

(Hétfőn, szerdán, és pénteken délelőtt nagyon veszélyes Levivel a Király utcában sétálni, mert ilyenkor megy végig a kukásautó is. Többször jöttünk már haza kukásautó-tempóban, követve a kocsit, kukától kukáig. A kukásoknál biztosan munkaköri előírás, hogy a tátott szájjal bámuló maszatos kisfiúkra mosolyogni kell, meg integetni nekik.)

 

 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása